“Volunteers Without Borders”

Kreativci smo tudi “PROSTOVOLJCI BREZ MEJA”
Med 30. septembrom in 8. oktobrom 2019, Dvorec Rakičan, pri Murski Soboti. Z našim projektom želimo ozavestiti mlade, da spoznajo kako plemenito je prostovoljno delo, ob enem pa si želimo mladim približati kaj vse jim lahko prostovoljno delo doprinese. Skozi prostovoljno delo krepimo naše kompetence in razvijamo samega sebe. Skozi prostovoljno delo spoznamo kaj pomeni biti človek in kaj pomeni pomoč, ko jo zares potrebuješ. Pravijo, da se dobro z dobrim vrača. Zato želimo ozavestiti čim več mladih, da delajo in širijo dobro. 

Kaj želite doseči z izvedbo projekta? Kateri so cilji vašega projekta?  
Z našim projektom želimo doseči, da se mladi aktivno vključujejo v lokalno okolje in so aktivni na evropski ravni z vključevanjem v mednarodne projekte. Želimo si, da bi naš projekt je pripomogel k pripravi čim večih podobnih projektov po vsej Evropi. Prostovoljstvo je nesebično delo, ki spreminja svet na bolje in nam pomaga pri razvijanju naše samopodobe. Želimo si deliti dobre prakse iz naših držav z vsemi mladimi, ki jih bomo lahko dosegli tekom naših aktivnosti in naše diseminacije. 

Cilji našega projekta so: spoznati pojem prostovoljstvo in njegov vpliv na lokalno okolje, spoznati prostovoljstvo in dobre prakse prostovoljstva iz partnerskih držav, seznaniti se z mladinskim in prostovoljskim delom, približati prostovoljno delo mladim udeležencem, razvijanje osebnih kompetenc mladih udeležencev, razvijanje samopodobe in samozavesti mladih udeležencev, spoznavanje ranljivih skupin skozi prostovoljno delo, spoznavanje manjšin v Pomurju katere bomo obiskali in jim skozi prostovoljno delo pomagali. Prav tako bi skozi projekt in aktivnosti radi s pomočjo koordinatorja Marka in romunske partnerske organizacije vzpodbudili mlade udeležence k vključevanju v program Evropske solidarnostne enote. 

Kakšne aktivnosti nameravate izvesti? Koliko udeležencev bo vključenih in kakšen je njihov profil? 

 V našem projektu bomo izvedli mladinsko izmenjavo z naslovom “Prostovoljci brez meja”, kjer smo se povezali mladi iz Slovenije, Romunije, Hrvaške, Madžarske, Litve in Estonije. Mladinska izmenjava bo potekala  od 30-09-2019 do 08-10-2019 v Dvorcu Rakičan pri Murski Soboti. Murska Sobota se lahko pohvali s prvo medgeneracijsko hišo, ki temelji na prostovoljni organizaciji in je  tudi mesto prijazno prostovoljstvu. V projektu bomo sodelovali mladi stari med 17 in 30 let, nekateri vodje skupin pa so starejši od 30 let. Iz vsake države smo vključili po 2 udeleženca z manj priložnostmi. Udeleženci se srečujejo z geografskimi, finančnimi, ekonomskimi, izobraževalnimi, socialnimi ovirami in kulturnimi razlikami. 
Naše aktivnosti zajemajo spoznavanje prostovoljstva skozi praktične primere. Skozi povezovanje z lokalnim okoljem smo ustvarili aktivnosti, ki bodo pozitivno vplivale na mlade udeležence in okolje samo. Zbralo se nas je 37 mladih udeležencev iz različnih ozadij in z različnimi pogledi na tematiko.

Kakšni so pričakovani rezultati in učinek vašega projekta? 

Pričakovani učinki so predvsem, da mladi razvijemo svoje osebne kompetence in da gradimo na svoji samozavesti. Ob enem pa si želimo vzpodbuditi mlade k aktivnejši participaciji k prostovoljnemu delu. Mladi, ki pišemo projekt smo se zavzeli, da širimo glas o nesebični medsebojni pomoči. 

Z mladinsko izmenjavo smo podprli aktivno participacijo mladih pri tovrstnih projektih. Mladim želimo ponuditi čim več novih izkušenj in jim pokazati naj pokažejo zanimanje za tovrstne projekte. Predvsem mladim s socialnimi ovirami  in mladim z geografskimi ovirami želimo ponuditi možnost vključevanja in sprejemanja v družbo.  Skupine udeležencev se bomo zavzele za diseminacijo rezultatov po samem zaključku mladinske izmenjave in s projektom “Prostovoljci brez meja” širili pomen prostovoljstva v lokalnem okolju od koder prihajamo udeleženci. V prihodnjem letu na DAN ZA SPREMEMBE bomo objavili članek o pomenu prostovoljstva ter opomnili na našo mladinsko izmenjavo. Vključili se bomo v dan za spremembe v sodelovanju s Hišo Sadeži družbe in mlade pozvali k aktivnejšemu udejstvovanju v prostovoljstvu. Preko naše Facebook strani Društvo Kreativne Mladine bomo ostali aktivni in mlade obveščali o dobrih praksah prostovoljstva iz sodelujočih držav in diseminacije, ki jo bomo pripravili. Naša ciljna skupina bodo predvsem naši prijatelji, mladi iz lokalnega okolja od koder prihajamo, katerim bomo skušali skozi naših socialnih omrežij približati prostovoljstvo in dobre prakse. Predvsem pa jim pokazati kaj smo uspeli narediti v 9 dneh. Če nam uspe vse zapisano narediti v 9 dneh, potem lahko prepričamo tudi ostale mlade iz lokalnega okolja, da vsaj 1 uro na teden namenijo prostovoljnemu delu.  

Z mladinsko izmenjavo želimo udeležence spodbudili k aktivnemu državljanstvu, k aktivni participaciji v različne mednarodne projekte v sklopu programa ERASMUS+

Izmenjava bo potekala med 30. septembrom in 8. oktobrom 2019, v dvorcu Rakičan, pri Murski Soboti.  

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: