So different, but the same

Različnost kreativce bogati

Mladi iz petih nekdanjih jugoslovanskih držav so se zbrali v Murski Soboti, da spoznajo leto evropske kulturne dediščine. Namen mladinske izmenjave je bil, da mladi predstavijo kulturno dediščino, ki nas je nekoč povezovala v skupni državi. Vsaj za nekaj dni so mladi pozabili na zamere med državami in obujali spomine na nostalgične jugoslovanske dneve. Čeprav marsikateri od mladih še sploh ni bil rojen v času Jugoslavije, smo lahko občutili kako zelo jih je ta tematika povezovala.

Skozi različne aktivnosti so mladi imeli priložnost spoznati drug drugega, kulturno dediščino Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Makedonije. Ob večerih pa je vsaka država predstavila še najbolj znane turistične atrakcije in legende ter tradicionalne plese s katerimi so popestrili večerne aktivnosti. Mladi so imeli priložnost preizkusiti se v tradicionalnih prekmurskih ročnih obrteh kot je lončarstvo, kjer so skupaj z Nastjo Novak izdelovali lončene posode na vretenu. Preizkusili so se tudi v barvanju tradicionalnih velikonočnih pisank, kjer so uporabili naravne barve (čebulne olupke). V eni izmed delavnic so predstavili tradicionalne plese, kjer so se njim pridružili mladi plesalci folklorne skupine Beltinci. Skozi delavnico so mladi spoznali raznolikost kulturne dediščine, ki si jo delimo.

Med drugim so mladi predstavili in pripravili tudi zdrav obrok iz vsake države. Slovenija je predstavila tradicionalni slovenski zajtrk, ki ga ponujajo na vseh slovenskih šolah. Hrvaška je pripravila svežo domačo lubenico, domačo skuto in marmelado ter jabolka. Srbija je pripravila Šobsko solato, Bosna in Hercegovina Turšijo z domačim kruhom, Makedonija pa Furnarinki s Salepom.
Mladi so imeli priložnost, da skozi igro spoznajo tudi kulturne znamenitosti Murske Sobote. Skozi igro “Tek v mestu”, so morali mladi poiskati različne znamenitosti in se z njimi fotografirati. Tekom igre so se pogovarjali tudi z lokalnimi prebivalci, saj so z njimi morali opraviti kratke intervjuje.

Ob koncu projekta so mladi pripravili predstavitev kulturne dediščine iz vsake države v Hiši Sadeži družbe. Hiša Sadeži družbe je bila partnerska zunanja organizacija v projektu. V njihovih prostorih so mladi predstavili narodne noše, kulturno dediščino, glasbo, tradicionalne plese in kulinariko. Obiskovalci so imeli možnost predstavitev doživeti kot potopisno neformalno predavanje in kasneje so lahko izkoristili pogostitev za klepet z mladimi udeleženci.
Mladinska izmenjava je bila v celoti financirana s strani Evropskega programa ERASMUS+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije MOVIT. Vodilni partner je bilo Društvo Kreativne Mladine s koordinatorjem Markom Lenarčičem.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: