EMforMe

Kreativci smo se udeležili mladinske izmenjave na Sloveškem
V slikoviti vasi Oščadnica, na severu Slovaške, smo se 08. 06. 2018 udeležili projekta Erasmus + EMforMe (zaposlitev za mene). Skupina šestih mladih organizatorjev si je pred tem zelo prizadevala, da bi bilo vse pripravljeno za udeležence iz petih držav, ki so bili vključeni v projekt. 36 udeležencev iz Romunije, Litve, Poljske, Slovenije in Slovaške. smo težko pričakovali, da bi videli vse dejavnosti, ki so nas vodile do konca celotnega bivanja, 18. 06. 2018.

Prvi dan smo imeli spoznavne igre, kjer smo se znebili svojih skrbi, tako da smo lahko naslednje dni v celoti uživali v projektu v zelo prijaznem vzdušju. Odnosi so bili ustvarjeni hitro.. Ne samo zaradi iger, temveč tudi zaradi izobraževalnega dela projekta, ki so bili pogosto interaktivni in so zahtevali timsko delo.

Glavna ideja programa Erasmus + je večkulturnost in razumevanje različnih narodov. Ta projekt je tudi temeljil na tej ideji. Udeleženci smo lahko poskusili vzdušje kultur sedanjih držav na kulturnih večerih. Prvi kulturni večer je bil seveda posvečen državi gostiteljici, Slovaški, kjer smo poskušali običajno jed haluškega (Slovaška nacionalna jed) s prikazovm značilnih slovaških zgodovinskih noš in drugih zanimivih stvari.

Večji del programa je bil izobraževanje mladih v izbranih temah celotnega projekta. Zahvaljujoč spretni in prijazni skupini prostovoljcev so udeleženci dobili znanje iz delavnic, odprtih razprav, predstavitev.. Informacije so bile podane z mnogimi metodami, da bi bili vsi zadovoljni, vendar vedno na zelo zanimiv način.

Program je bil raznolik, saj je že zaseden urnik obogaten s potovanji, da bi videli tudi druga mesta okoli Oščadnice. Udeleženci so bili celo odpeljani v Budatín.
Organizatorji so po svojih najboljših močeh ustvarili odličen program, da bi bili vsi zadovoljni. V pismih, ki smo jih pustili organizatorju, niso bile le besede slave o projektu in vsem, ampak tudi trdovratna mnenja in nove ideje, celo vidno izboljšanje znanja angleškega jezika. To je bil jezik projekta (ne štejemo kulturnih večerov, kjer so bili udeleženci predstavljeni z jezikom pretvornikov držav). V zadnjem vprašanju, “če bi se lahko vrnilili v preteklost, ali se še enkrat udeležili tega projekta?” So bili številni dolgi ali kratki odgovori, vendar je vsak izmed njih pomenil isto – Kje je časovni stroj, prosim?

Projekt je bil financiran iz programa Erasmus + Evropske unije.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: