Mind My Business

Mladi podjetniki po znanje v Mursko Soboto
V soboto se je zaključila mednarodna mladinska izmenjava »Mind My Business«, ki jo je med 12. In 20. avgustom gostilo Društvo kreativne mladine. Dvorec Rakičan je za dober teden naselilo 31 mladih iz Estonije, Hrvaške, Litve, Poljske, Slovaške in Slovenije, ki so prišli po znanje, pa tudi po izkušnje, navdih in nova prijateljstva.


Udeleženci izmenjave, stari večinoma od 17 do 22 let, so iz Narve, Talina, Čakovca, Varaždina, Kaunasa, Vilne, Krakova, Varšave, Bratislave, Sereda in Murske Sobote v Rakičan prispeli, da bi spoznali podjetništvo, raziskovali in oblikovali osebnostne lastnosti, vrednote ter mehke veščine, ki jih podjetnik potrebuje za uspešno pot, razvijali lastne ideje in »stopali« prve korake do uresničitve.
Uvodni sklop je bil posvečen oblikovanju skupine in učenju učenja. Erasmus+ namreč spodbuja učno mobilnost mladih, ki v neformalnem okolju gradijo in utrjujejo življenjske kompetence, pridobivajo praktične izkušnje in se učijo, kar se niso naučili v sklopu formalnega izobraževanja. Mobilnostne izkušnje kot je ta, ne vplivajo le na osebnostni in profesionalni razvoj, pač pa tudi krepijo samozavest in motivacijo, spodbujajo medkulturni dialog in odkrivajo obzorja mladim, ki vstopajo na trg dela. Visok nivo motivacije ugodno vpliva na razvoj podjetniških idej, širše pa še na razvoj družbe, v kateri živimo. Zato je program izmenjave oblikovan tako, da udeležence vodi skozi proces učenja in jih spodbuja k samostojnemu učenju preko refleksije, raziskovanju in radovednosti.
V nadaljevanju tedna so udeleženci pristopili k podjetništvu. V sklopu aktivnosti »Entrprise LIVE« (neke vrste hackaton) so štiri delovne skupine razvijale lastne podjetniške ideje, ki so nastale tekom projekta. V treh dneh so se skupine predstavile pred mentorji, spoznale osnove marketinga, obiskale Pomurski tehnološki park in Aurora Coworking v Murski Soboti, navdušeno poslušale lokalnega podjetnika iz Peruja, Joseja Antonia Moralesa, in svoj projekt postavile na simulirani trg, da bi preverile vrednost. Med predstavljenimi projekti so bili trije na področju prostočasnih aktivnosti v Pomurju, ki bi jih lahko vključili v domačo turistično ponudbo, pa tudi izjemno izstopajoča mobilna aplikacija za podporo izvajanja Erasmus+ projektov, na eni strani logistična podpora za organizatorja, na drugi učinkovito orodje za komunikacijo z udeleženci projekta.
Izmenjava se je zaključila s predstavitvijo programa in novih projektnih predlogov za izpopolnjevanje podjetniških kompetenc. Prvi vtisi mladinskih delavcev in udeležencev kažejo, da je mladinska izmenjava svoj cilj »Spodbujati podjetništvo kot metodo boja proti brezposelnosti med mladimi z zagotavljanjem učnih priložnosti za mlade v EU,« dosegla. Za večino mladih je bila to prva »erazmus« izkušnja in bo verjetno vplivala na njihovo nadaljnjo pot, morda celo zaznamovala kariero.
Mladinsko izmenjavo »Mind My Business« je financiral Zavod Movit, ki v Sloveniji izvaja program Evropske komisije Erasmus+ Mladi v akciji. Izmenjavo je gostilo Društvo kreativne mladine s partnerji Sinu VitaTiim iz Estonije, CRTM Sjever iz Hrvaške, Inceptus iz Litve, Stowarzyszenie Moje Marzenia Spelniaja Sie iz Poljske in Mladá Sereď iz Slovaške. Projekt so podprli tudi lokalni partnerji: RIS Dvorec Rakičan, Pomurski tehnološki parkAurora Coworking in Mestna občina Murska Sobota. Partnerjem projekta se zahvaljujemo za podporo in odlično sodelovanje.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: